Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

.

Na kavi s trenerom seniorske momčadi Tomislavom Orehovcem

Zagreb, 15.01.2018.
Prije nastavka prvenstva napravili smo presjek polusezone s našim trenerom Tomislavom Orehovcem koji zajedno s trenerom Ivanom Bošnjakom vodi seniorsku momčad Šparta-Elektre.
Orehovec je iznio svoje dojmove o dosadašnjem učinku, ostvarenom plasmanu, želje, ambicije i planove seniorske momčadi u nastavku prvenstva.

Je li dolazak na klupu Šparte za tebe kao mladog trenera bila teška odluka?

Budući da sam u klub stigao krajem 2013. godine, isključivo kao trener za rad sa mlađim dobnim kategorijama, ova odluka je bila u tome trenutku splet okolnosti.
Nakon ukupnog rada od 10 godina u omladinskim školama (NK Ponikve, NK Trešnjevka i NK Šparta-Elektra) možda je to bio i normalan slijed trenerskog puta, ali za nekoga tko je u tome trenutku (2016.godine) tek navršio 30 godina ta odluka nije bila nimalo jednostavna bez obzira šta je moja trenerska želja i nit vodilja bila da jednog dana budem trener seniorske ekipe.
Kako sam već rekao, bio je to splet okolnosti, a ja sam u tome trenutku bio spreman preuzeti veliki rizik koji je u tome trenutku nosio trener seniorske ekipe. Da pojasnim.... na polusezoni 15/16, naši seniori u 1.ZNL su nakon 15 kola bili posljedni na ljestvici sa 6 bodova manje od predposljednje ekipe, a da stvar bude još kompliciranija na kraju sezone iz lige ispadaju 4 kluba. Nimalo jednostavan zadatak.
Nakon nekoliko razgovora sa voditeljem škole Ivanom Bošnjakom zajedno smo odlučili pokušati u misiji spašavanja kluba od ispadanja i naš prijedlog smo predložili upravi kluba koja je to prihvatila i dala nam povjerenje. Bilo je to 6 mjeseci "muke i borbe" ali na kraju smo uspijeli i završili u sredini tablice.
Kad rezimiram taj seniorski početak mislim da je za mene to bilo pravo "krštenje", a moja trenerska "mladost" klubu nije bila otežavajuća okolnost, barem iz mog kuta gledanja. Tu moram prije svega zahvaliti starosjediocima u klubu kapetanu Skoki i njegovu zamjeniku Vučiću koji su prihvatili naše ideje i način rada i bili nam od velike pomoći u stvaranju, prije svega atmosfere, a nakon toga i ekipe.

Kratak osvrt na dosadašnji rad, a posebno na jesenski dio sezone. Problemi, ali i pozitivne stvari?

Mislim da smo do sada, unazad dvije godine koliko sam trener seniorske ekipe, maksimalno uozbiljili i povećali količinu rada u seniorskoj ekipi u odnosu na zatečeno stanje, a te moje riječi potvrđuju i rezultati gdje smo od ekipe koja se spašavala od ispadanja, prošle sezone završila na 3.mjestu, a ove godine na polusezoni smo vrlo visoko i dijelimo 2.poziciju i realno ćemo se do kraja sezone boriti za ulazak u viši rang - 4.HNL.
Problema ima svugdje pa tako i kod nas, ali onaj osnovni koji je preduvjet za nogomet i sam rad smo konačno riješili. Njegovo veličanstvo TEREN.
Šparta je nakon 105 godina dobila fenomenalne uvjete za rad, kako sa djecom tako i za seniore. Umjetna trava na našem terenu je bilo jedino ispravno i svrsishodno rješenje jer uvjeti za rad po lošem vremenu gotovo da i nisi bili mogući. Koristili smo razne terene u okolici i ovim putem se zahvaljujem svima koji su nam izlezili u susret (NK Špansko, NK Vrapče, NK Ponikve, NK Blato, Hokejski centar Zagreb) i ustupili nam svoje terene kako bi mogli trenirati i odigravati utakmice. Upravo iz tog razloga naš jesenski plasman i rezultat je iznad svih očekivanja, sve utakmice su odigrane u "gostima" a možda je upravo to i bio dodatni motiv igračima i meni kao treneru da budemo najbolji kada je najteže. Dečki su pokazali da su prava klapa i da sada uz nove terene možemo samo svi skupa još jače zapeti i prionuti poslu sa ciljem osvajanja 1.mjesta na kraju sezone.

Što nose zimske pripreme i imaš li u kadru neke nove igrače u vidu pojačanja ? Na kojim mjestima u momčadi misliš da je trenutno Šparta deficitarna ili možda nije?

Prozivka je zakazana za subotu 20.01.2018. u 16h. Do početka prvenstva odradit čemo 25 treninga, 8 prijeteljskih utakmica, a skoknut ćemo kao i lani u našu "bazu" u Novalju na mini pripreme gdje ćemo i odigrati generalku prije samog prvenstva. Pripreme ćemo odrađivati na našim terenima na Pongračevu gdje ćemo imati sve što nam je potrebno. Sam plan je napravljen upravo sa jednim jedinim ciljem, a to je da uđemo maksimalno pripremljeni i uigrani u prvenstvo, a i sam start protiv Ses.Kraljevca na domaćem terenu će biti utakmica koja će usmjeriti našu borbu za prvu poziciju.
Dolazaka ima, neki su dogovoreni, a s nekima smo u razgovorima i do kraja tjedna ćemo imati kompletiran kadar. O imenima ćemo kasnije.

Odlasci igrača? Ako da, koji?

Za sad nas je napustio samo Lukina, kojem želim sreću u daljnoj karijeri, a upravo to što smo ostali svi na okupu i što su nam se neki koji su bili ozljeđeni oporavili i zalječili ozljede vidim najveću prednost u odnosu na konkurenciju jer jesenas niti jednu utakmicu nismo uspijeli odigrati u kompletnom sastavu. Nadam se da će ozljede izostati i da ćemo svi biti zdravi što je glavni preduvjet za dobar rad, a samim time i rezultat.

Koja su osobna i klupska očekivanja u proljetnom dijelu?

Nakon završene polusezone i obavljenje analize, moje ambicije su isključivo vezane za pohod na vrh i plasman u viši rang i dat ću sve od sebe, zajedno sa kolegom Bošnjakom da od prvog dana priprema sve bude usmjereno ka tome, a siguran sam da kvalitetu za to imamo.
Uprava nije stavila imperativ "pod mus" ali smo se zajednički složili da situacija u kojoj se nalazimo je izazovna i zašto je ne iskorisiti. Ja sam sam sebi rekao :" ajde da zajedno sa igračima poklonim Šparti za njen 105.rođendan plasman u 4.HNL i da se upravi na čelu sa direktorom Okmažićem odužim za ukazano povjerenje".

Dojam o kvaliteti 1.ZNL?

Mišljena sam da je u odnosu na prošlu sezonu liga nešto kvalitetom slabija ali i izjednačenija, ali isto tako siguran sam, kao što sam i prije govorio, da prvak 1.ZNL bez ikakvih problem može biti konkurentan u 4.HNL za što je i dokaz prošlogodišnji prvak NK Jarun koji je ove sezone u vrhu te lige. Da me se krivo ne shvati, ova je liga itekako zahtjevna i ima kvalitetnih ekipa i pojedinaca, al ono šta je činjenica jest da je sve manje i manje pravih čarobnjaka sa loptom koji su oduvijek bili dio ovih liga i svaki klub je imao svog Mlinarića, ali danas to više nije slučaj.

Bodovna razlika od vodeće Odre je gotovo neznatna, koje su još momčadi najveći konkurenti Šparti u proboju prema vrhu?

Uz Odru tu je prije svega ZET sa kojim djelimo drugu poziciju, ali i Trešnjevka koja ima visoke ambicije i uvjek ambiciozni Sesvetski Karaljevec, ali da se razumijemo prvak će biti Šparta.
Ako svi budemo zdravi ne priznam nikome da je bolji od nas, a siguran sam da ćemo se dobro spremiti.
U proljeće nas od 13 kola, 10 utakmica čeka na našem novom terenu, kako bi reko moj kolega Bošnjak " ko to more platit ".
Želja mi je da sve bude fer i sportski neka najbolji i bude najbolji, a ja znam da će to biti Šparta.